2014. február 16., vasárnap

Szalagos fánk

Horváth Ilona recept alapján készítettem ezeket a szalagos fánkokat. A szalagos fánk nevét az oldalán elhelyezkedő fehér csíkról kapta. Ez annak köszönhető, hogy sütés közben ez a rész kilóg az olajból. A könyv azt írta,  hogy igen bonyorult, és kényes tészta. Ahhoz képest nekem kifejezetten egyszerűnek tűnt. Az olajban sütéstől is tartottam kicsit, de szerencsére egyáltalán nem fröcsögött.
A fánkok szép szalagosak lettek egy-két kivétellel, úgyhogy elégedett vagyok az eredménnyel.

Szalagos fánk Horváth Ilona


Hozzávalók
  • fél kiló liszt + 3 evőkanál
  • 3 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 50 g porcukor + 1 evőkanál
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 50 g margarin
  • 1 liter olaj a sütéshez
Farsangi fánk Horváth Ilona

A tejet felmelegítjük. Belekeverünk 1 evőkanál porcukrot, és 3 evőkanál lisztet. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk legalább 10 percig, hogy a kovász elkészüljön.
A lisztet a csipet sóval, és porcukorral elkeverjük. Ráöntjük a kovászt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, és az olvasztott vajat. Géppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Fánk készítése

Ha megkelt a tészta átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével kiszúrkáljuk, és ujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk még egy fél órát kellni.
fánk sütés lépésről lépésre

Az olajat felforrosítjuk, és egy fánkdarabbal teszteljük, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. Nem szabad túl forrónak lennie, mert akkor a fánk közepe nyers marad. A fánkokat belehelyezzük, azzal a felével, ami felfelé volt a kelesztéskor. Letakarjuk, majd megfordítjuk. és fedő nélkül sütjük tovább. Ha mindkét fele aranybarnára sült, akkor papírtörlövel kibélelt tálra helyezzük őket. Leítatjuk az olajat, és még melegen megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt újra megszórjuk őket, és lekvárral vagy pudinggal tálaljuk. 
fánk sütés lépésről lépésre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzáaszólásodat! :)

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...